Proč v sektě tolik lidí bere antidepresiva

11. 08. 2022 18:29:24
Co vyčerpává psychiku věřících? Je to opravdu tak časté? Co je to kognitivní disonance a k čemu je dobré o tom vědět?

Jako bývalý starší v prostředí sekty, ve které jsem žil jsem byl postupně překvapen, kolik členů mého i jiných sborů užívá antidepresiva a anxiolytika a prášky na spaní. O alkoholu ani nemluvě. Ve svém soukromém pozorování jsem došel k necelým čtyřiceti procentům členů sboru, kteří měli různé psychické problémy a brali zmíněná léčiva. Časem včetně mě, podotýkám.

V zemích EU je průměr léčených dlouhodobě na depresi něco přes sedm procent.V ČR méně, než průměr, ale jsou i jiné problémy psychického rázu, ne jen deprese. Když opatrně vyjádřím svůj odhad pro populaci v ČR kolem deseti procent, nebudu asi moc daleko od skutečnosti. To je pořád skoro čtyřikrát méně, než jsem zažil ve sboru...

Jak je to možné? Častým argumentem mých bývalých spolubratrů na můj všetečný dotaz, čím to tak je, byl názor, že jsme citlivější, než běžná populace. To zní, jako lákavé vysvětlení. A rádi tomu někteří věří. Neumím měřit citlivost. Možná se nějaký klinický psycholog takové porovnávací studie někdy ujme. Během svého studia dostupné literatury o psychologii a problematice sekt jsem si ale všiml několika odborníky popsaných jevů, které kladou na člověka velké nároky a postupně jej vyčerpávají. Nebude ta příčina spíše tady? Prosím považte sami.

První jev, o kterém se chci zmínit je Kognitivní disonance. Tento mechanismus popsal americký sociální psycholog Leon Festinger v roce 1957. Laicky řečeno, je to urputná snaha našeho mozku odstranit nesoulad v poznáních, které ovlivňují prožívání. Naše psychika funguje tak, že je velmi zneklidněna, když je v poznáních a prožíváních, ale i v jednání rozpor. Snad nejtypičtějším a nejzajímavějším příkladem je situace, o níž psal právě Festinger. S výzkumným záměrem roku 1954 infiltroval skupinu lidí věřících, že 21. prosince 1954 přijde velká potopa a konec světa. Členové této skupiny měli být zachráněni létající lodí, jak tvrdila jejich vůdkyně. Tito lidé prodali své domy a opustili své rodiny. Daný den však nenastala potopa, nepřiletěla žádná loď. A jak se tito lidé zachovali? Aby si sami před sebou a světem zachovali tvář, vyšli do ulic a tvrdili, že právě oni svět zachránili svou vírou. Vše nasvědčuje tomu, že svému tvrzení bez výhrady věřili... Leon Festinger se spolupracovníky tento experiment popsali v knize "Když se proroctví nesplní", která vyšla nedávno i v češtině. Takže pokud by Vás to zajímalo blíže, tak velmi doporučuji...K tomu bych řekl, že v roce 1975 tento experiment replikoval velmi úspěšně jeden bohužel vůdčí pomatenec na lidu se kterým jsem rostl i já. Když se nic nesplnilo, řeklo se, že to byla příliš horlivá očekávání některých jednotlivců. A říká se to lživě dodnes. A přestože v mé bývalé sektě jsou lidé s vysokoškolskými i akademickými tituly a jistě dobře umí anglicky a umí hledat prameny. Přesto jim mozek nějak nedovoluje v tehdejší oficiální literatuře vidět zjevný fanatizmus šířený prokazatelně přímo z centra skupiny. Že by mechanismus výše popsané kognitivní disonance v praxi?!!!

Taková racionalizace je docela namáhavá. Musím ji vymyslet. Nebo si ji nechat vysvětlit tím, kdo ji vymyslel. Musím ji uvěřit a vytěsnit pochybnosti. Pokud se to povede, můžu v té lži žít dál spoustu let. A když takové různé rozpory prožíváte často, tak vás udržování se v tom sebeobelhaném stavu velmi psychicky vyčerpává. Asi podobně jako, když lhář musí neustále přemýšlet, co komu kdy nakecal a ladit to. Jak lehké je naproti tomu být otevřený a mluvit pravdu.

A právě s takovými vnitřně protichůdnými stavy se setkávají věřící, se kterými mám zkušenost velmi často.

Například čtu v studijním článku časopisu mnoho zkušeností, že na shromážděních se cítí všichni nejlépe. Tam z nich všechno spadne, starosti, únava, dokonce i drobné nemoci, jako bolest hlavy. Tak to přijímám za fakt, že se jedná opravdu o nejlepší způsob života a dotyční jsou nejšťastnější lidé na zemi. Jenže já si také všimnu, že od jisté doby v neděli kolem oběda již cítím nervozitu a stres z nadcházejícího shromáždění. Přijíždím autem k místu setkávání a úplně fyzicky cítím nechuť a obavy, co tam zase budu nucen vyslechnout a řešit. A to je právě ta disonance. Neharmonie mezi postojem a prožíváním. Nakonec se nechám strhnout k hraní role šťastného, přesvědčím sám sebe a odcházím v doznívající dobré náladě. Zase mám důkaz, že se vyplatí se překonat a na shromáždění přijít, protože boží duch mě občerství. Jenže takový způsob zacházení se svým prožívání je vyčerpávající a tělo na něj časem reaguje. Chce z toho způsobu, který není k žití vystoupit. A tak vyvolá depresi, úzkost, únavu, psychosomatické projevy, jako průjem, žaludeční nevolnost, bolest hlavy atd.

Tomu množství psychických problémů v té zmíněné skupině se již nedivím. Není to myslím tím, že jsou citlivější, než ostatní. Myslím, že hlavní příčina je ve vyčerpávajícím úsilí, těch, jejichž bytost ještě je schopna vnímat, že něco nehraje, takové probuzení oddálit a zracionalizovat. K tomu, aby se člověk z výše popsaných racionalizací vyprostil a osvobodil je potřeba kritické myšlení a schopnost nepodlehnout tlaku mínění ostatních. A to je v prostředí sekt a podobných skupin obecně velmi těžké. Kritické myšlení je potlačováno a nátlak stáda je obrovský. Ale jde to a často si život cestičku k tomu, aby mohl konečně normálně žít nakonec najde.

Pokud v tom člověk žije dlouhá léta, a někdy ani to ne, může jeho psychika reagovat další velmi závažnou reakcí, o které budu psát příště. Myslím tím disociaci. Odpojení se od svého prožívání. Od skutečných pocitů a smyslových vjemů. Ale o tom až příště...

Autor: Pavel Zavadil | čtvrtek 11.8.2022 18:29 | karma článku: 28.72 | přečteno: 3084x

Další články blogera

Pavel Zavadil

Co nám říkají rozkopané Halovínské dýně

Zdánlivě banální událost. Duchovně vyspělá autorita tvrdě zakročila proti dětské zábavě. Kdo chrání čí duše? A jak s tím souvisí třeba Izraelsko Arabské konflikty ?

22.10.2023 v 10:45 | Karma článku: 27.00 | Přečteno: 918 | Diskuse

Pavel Zavadil

Proč biblické rady nefungují na psychické problémy

Nechoďte k psychologovi, jděte k pastýři! Rady z bible jsou od boha, tak musí být lepší. Proč mi ale je pořád špatně?

28.5.2023 v 11:34 | Karma článku: 16.71 | Přečteno: 703 | Diskuse

Pavel Zavadil

Tragická střelba v Hamburku a co mě k tomu napadá

Osm mrtvých v Sále Království svědků Jehovových v Hamburku. Bývalý člen a šílený čin. Kde se často rodí hněv a frustrace. Projevy agrese v sektách. Co by pomohlo minimalizovat tyto škodlivé vnitřní stavy.

12.3.2023 v 8:20 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 780 | Diskuse

Pavel Zavadil

Dnes už sekty naštěstí nikomu nehrozí...to nemohu říct!

Jsou ideologie lidstvu užitečné? Čím lidem škodí. Kolik přikázání máme plnit? Stejně se zase mnoho z vás nechá nachytat.

22.2.2023 v 20:38 | Karma článku: 9.49 | Přečteno: 412 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 11.92 | Přečteno: 111 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 96 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.80 | Přečteno: 898 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 3338 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 790

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...